4gamers.be

Ouya-ontwikkelaar ontkent fraude via Kickstarter

Door Jay, 01-09-2013 00:16, bron: kotaku

Eerder deze week ontstond er de nodige commotie over de Kickstarter van Gridiron Thunder, een American football-game die exclusief voor Ouya wordt ontwikkeld. Er waren, en zijn, namelijk vermoedens dat de ontwikkelaar, MogoTXT, niet eerlijk te werk ging voor het vergaren van geld. De manier waarop alles in zijn werk ging, doet sommigen denken dat men alleen maar uit was op extra geld van de makers van Ouya. Ouya belooft namelijk om het verzamelde geld van Kickstarter-campagnes te verdubbelen, in ruil voor Ouya-exclusiviteit.

Wat is er nu precies gebeurd? Wel, MogoTXT slaagde er bijzonder snel in om het doel van 75.000 dollar voor Gridiron Thunder bij elkaar te krijgen en dat met slechts 126 backers. Veel andere Kickstarter-campagnes hebben minder geluk. Alsof het lage aantal backers op zich nog niet verdacht is, ziet het er ook naar uit dat veel backers speciaal een account hebben aangemaakt om de game te steunen. Gooi er nog wat vreemde profielfoto's en namen bij en je zou voor minder denken dat het om valse accounts gaat.

Sommigen denken dus dat de ontwikkelaar zelf het geld heeft gedoneerd, om zo snel een verdubbeling te kunnen krijgen van Ouya. Of dat extra geld dan ook gebruikt zou worden voor de ontwikkeling van de game, dat is natuurlijk de vraag. In principe zou je denken van wel, maar het zou niet de eerste keer zijn dat Kickstarter-geld op een minder correcte manier besteed wordt natuurlijk. MogoTXT zelf ontkent trouwens dat ze de boel aan het bedotten zijn. Men heeft naar eigen zeggen enkele goede contacten binnen de game-industrie die graag hun gulle steentje wilden bijdragen.

Naast de kwestie van het geld is er trouwens nog een puntje waardoor de campagne voor Gridiron Thunder de nodige kritiek krijgt. In promotiefilmpjes voor de game wordt namelijk het NFL-merk getoond, maar daar heeft de ontwikkelaar geen licentie voor. EA heeft dat wel en die zullen er vermoedelijk niet blij mee zijn als een andere game die ook gebruikt. MogoTXT wordt er dus van beschuldigd features voor te houden die niet gerealiseerd kunnen worden. Ook hier verdedigt men zich echter. Volgens MogoTXT is er wettelijk gezien geen probleem en kan met het NFL-merk tot op zekere hoogte gebruiken op basis van het First Amendment.

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.