4gamers.be

LEGO Harry Potter: Years 5 - 7

Door steez, 22-05-2012 00:00

Het is al lang geen geheim meer dat LEGO meer centjes binnenharkt met videogame licenties dan met de fysieke plastieken blokjes waar we als kind zo graag mee speelden. Tijden veranderen en de Deense eigenaars boorden samen met TT Games een electronische goudader aan. Na 18 maanden wachten is nu dan eindelijk ook het tweede deel van de Potter saga op het populaire iOS platform beschikbaar en de bespreking hiervan toveren we uit onze hoge 4Gamers hoed. Reviewendo!

Bij 4Gamers zijn we grote fans van de Lego interpretaties van filmklassiekers, Marvel superhelden en ander intellectueel eigendom. Ondergetekende biecht tevens zonder schaamte op dat  bijna alle Lego spellen thuis in de kast staan. Niet alleen zitten de games vol humor en heel inventieve en afwisselende soorten gameplay, ze zijn ook nog eens fantastisch geschikt om co-op te spelen en vullen de bekende universa op schitterende wijze aan. De makers geven keer op keer blijk de fans te dienen en niet licht met het bronmateriaal om te willen springen. Deze nieuwste Harry Potter game is een port van de 3DS en PSVita versie, dus je snapt dat het hier om een gepolijste game van console kwaliteit gaat op zakformaat.

Het tweede wat ons opvalt is hoe de besturing aangepast is ten opzichte van zijn voorganger (terwijl het eerste uiteraard is hoe belachelijk goed de 3D spelwereld er wel niet uitziet). Waar je in deel één nog kon kiezen voor een uitstekende besturing aangepast voor het aanraakscherm, dien je het in deel twee voorlopig te stellen met een virtuele d-pad en knoppen. We herinneren ons dat de specifieke aanraakbesturing ook maar na wat gemor van de community kwam, dus er is hoop dat deze nog terugkeert in een toekomstige update. Op zich werkt het zeker niet slecht, maar de vele (en kleine) knoppen zijn niet erg instinctief en vragen om wat gewenning. Toegeven, touch bediening zou wat lastiger zijn als je op de iPad speelt (één hand vasthouden, één hand aanraken), maar zélf die keuze kunnen maken ware mooi geweest.

Het spelen zelf voelt gelukkig wél als thuiskomen aan. In ‘Years 5 – 7’ speel je doorheen de laatste vier films en dit op de vertrouwde Lego manier zoals we het gewend zijn. Namelijk door je een weg te puzzelen door alle bekende filmscènes en alles wat je kan in (Lego)blokken uiteen te slaan of in mekaar te zetten. Tientallen personages uit de films kan je vrijspelen, ontdekken of kopen, elk met eigen eigenschappen die op hun beurt helpen in het vervolledigen van alle levels. Luna Lovegood bijvoorbeeld met haar bril die onzichtbare voorwerpen registreert, of één van de Weasleys die als enige bepaalde kisten kan openmaken. Naast de hoofdverhaallijn zitten er ontelbare zaken links en rechts verstopt en zal je meerdere keren een hoofdstuk moeten doorlopen als je leidt aan obsessieve voltooiingsdrang.

Echt vervelend worden die herhalingsoefeningen gelukkig nooit, want er zijn meestal meerdere manieren om het einde te bereiken. Daarnaast weten de makers het puzzelen en verzamelen sporadisch af te wisselen met een tovenaars duel of een speciaal actielevel. De juiste objecten verzamelen, bouwen en daarmee puzzels oplossen blijft de hoofdmoot van dit spel. Geheime objecten zoals de zeldzame rode bouwstenen en felbegeerde studs die je status tot True Wizard verheffen wanneer je er genoeg stuks van verzameld hebt. Een tip voor de onervaren Lego-er: rode blokken hebben handige speciale eigenschappen, vergeet ze echter niet via het menu manueel te activeren. Beetje omslachtig en je moet het maar weten.

Op dezelfde manier raden we iedereen ook aan om aandachtig de help ballonnetjes te lezen. Deze verschijnen slechts één keer en soms bevatten ze informatie die onontbeerlijk is om een level te vervolledigen.  Wees dus niet te snel in het wegklikken ervan. Al bij al is dit zeker een uitstekend vervolg op de jaren één tot en met vier. De Harry fans zullen blij zijn dat ze niet meer vanaf nul moeten beginnen daar de nadruk niet meer ligt op het vergaren en aanleren van verschillende soorten spells. Ben je een beginner op gebied van tovenarij of Lego games in het algemeen, dan is dit meteen een heel mooie en kwaliteitsvolle introductie op het genre. De iOS versie moet maar weinig of niets onderdoen voor de versies op de “echte” handheld en dat voor een fractie van de prijs.

Wat we wel een gemiste kans vinden is het niet benutten van de eigenschap die alle Lego games zo fantastisch maakt: de co-op mode. Het ware immers geniaal geweest mocht je net zoals op de consoles kunnen samen spelen, elk op je eigen iOS device, zonder de gebruikelijke split-screen schermopdeling die je anders op de TV aantreft. We weten dat dit technisch mogelijk is op de nieuwere generaties iDevices en had een unieke killer feature kunnen zijn voor dit spel. Misschien dat er door de sfeervolle soundtrack en hoogwaardig design geen ruimte over was voor een netwerk component.  Klagen doen we zeker niet want zelfs op je eentje is er genoeg te doen en plezier te beleven met Harry en kornuiten. Zit je echt aan de 100% is er nog de Duelling Club (éémalige in-game aanschaf) waar je mano-a-mano de strijd aangaat met allerlei bekende en beruchte tovenaars.

LEGO Harry Potter: Years 5 - 7 vind je hier in App Store van Apple (3,99 €).

 

Conclusie

Harry Potter: “Years 5 – 7” doet de licentie alle eer aan. Het gevoel van de films en de details van de boeken zit uitstekend verweven doorheen deze avonturen game. Van tussenfilmpjes tot de omgevingen, alles ziet er schitterend uit. Daarbij is het een perfecte kennismaking met de Lego games voor een zacht prijsje, of een leuke nieuwe aanwinst voor de echte afficionados die er één bij willen voor op verplaatsing.

Positief

  • Ziet er schitterend uit
  • Veel te ontdekken
  • Soundtrack
Score
84/100

Negatief

  • Geen aangepaste besturing
  • Jammer, geen co-op
Grafisch
88%
Geluid
84%
Fun
82%
Gameplay
82%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.