4gamers.be

Autumn Dynasty

Door steez, 14-06-2012 00:00

De natuurlijke habitat van Real Time Strategy games is altijd al de PC geweest. Muis en toetsenbord zijn nu eenmaal geschikter voor de vele opties en het besturen van meerdere units tegelijk. Eerder zagen we al een paar pogingen voorbijkomen om het succes van tactische games te vertalen naar de iPad, steeds met wisselend resultaat. We zijn dan ook razend benieuwd wat voor geheime wapens Autumn Dynasty in de strijd gooit. 

Het eerste wat opvalt aan Autumn Dynasty is de grafische stijl. Gamers die zich nog de Okami games voor de geest kunnen halen kunnen zich meteen visualiseren wat we bedoelen wanneer we het hebben over waterverf, perkament en oosterse invloeden. Elk gestileerde strijdveld ziet er aantrekkelijk uit en lijkt net een schilderijtje klaar om te worden opgehangen. Units komen zo uit een stripverhaal gewandeld met dikke penlijnen en sympathieke details en alles wordt uitgelegd met behulp van van mooie kalligrafie. De HUD is overzichtelijk en bevat een duidelijke mini-map en alle informatie en statussen die je nodig hebt.

Het spreekt voor zich dat een game op iPad-formaat ook qua inhoud beperkter is. Zo zijn ben je gelimiteerd tot vijf soorten strijdkrachten, die allemaal volgens het papier-steen-schaar principe meer of minder voordeel hebben tegenover elkaar. Zo verdedig je tegen ruiters het beste met lansiers, die op hun beurt dan weer door boogschutters flink te grazen kunnen worden genomen. Elke eenheid heeft ook enkele speciale eigenschappen die je mits onderzoek verder kan uitbreiden. Sommigen kunnen rookgordijnen aanleggen, anderen lawines veroorzaken of bossen in brand steken, afhankelijk van waar je je op het terrein bevindt.

Naast beweegbare eenheden heb je ook de mogelijkheid om enkele soorten gebouwen neer te zetten die cruciaal zijn voor het goede verloop van een campagne. Bouwwerken dienen niet alleen als toevluchtsoord om gewonde soldaten weer op te lappen of als verdedigingslinie in de vorm van geschutstorens. Ze zorgen ook voor het broodnodige goud om aankopen mee te verrichten of laten toe meer units te produceren. Er kan enkel gebouwd worden op vooraf bepaalde plekken, die je in sommige vallen eerst strategisch dient te veroveren op de vijand.

Niettegenstaande het moeilijk is om muis en toetsenbord te overtreffen, is het besturingssysteem van Autumn Dynasty zeker geslaagd te noemen. Met de gebruikelijke aanrakingen kan je in – en uitzoomen, units selecteer je met een aanwijzing, en om een groepje te commanderen is het voldoende om er een cirkel omheen te tekenen en hun doelwit aan te wijzen of het te volgen pad uit te tekenen. Neem dat tekenen gerust letterlijk want met elke beweging die je opgeeft lijkt het alsof je als vaardig schilder het landschap bijwerkt met een penseel.

Autumn Dynasty is niet enkel mooi om naar te kijken, maar bevat ook nog eens flink wat uitdagingen. Zo kan je eerst beginnen aan de uitgebreide Campaign mode, waar je moet zien te achterhalen wie of wat er achter de opstand zit in het feodale Chinese rijk. Naast flink wat intriges mag je je daar aan steeds pittiger wordende missies en opdrachten verwachten. Gaandeweg leer je – het is van moeten – alle schaakstukken en hun mogelijkheden kennen, wat je voorbereidt op de finale veldslagen. Eens daarmee klaar kan je ook in multiplayer aan de slag met Game Center support.

Nu is multiplayer niet zo heel erg bijzonder, meerdere RTS games bieden de mogelijkheid om tegen een vriend te spelen. Wel waren we aangenaam verrast om in deze RTS ook een Skirmish mode aan te treffen. Deze modus laat je toe om snel een partij te starten met behulp van enkele parameters zoals terrein, moeilijkheid en het soort tegenstanders. Het feit dat er ook hier flink wat te unlocken valt, zorgt ervoor dat de houdbaarheid van dit spel nóg wat meer gerekt wordt.

Autumn Dynasty vind je hier terug in de app store voor een meer dan schappelijke 3,99 €.

 

 

Conclusie

Autumn Dynasty is een heerlijke RTS die diepgang biedt op basis van simpele spelelementen. De grafische stijl zal misschien niet iedereen kunnen bekoren maar is wat ons betreft een streling voor het oog. Dat je naast een lange en pittige single player campaign en multiplayer ook nog eens oneindig lang met de Skirmish mode verder kunt maakt het helemaal compleet.

Positief

  • Grafisch stijltje
  • Skirmish mode
  • Uitdagend
Score
84/100

Negatief

  • Beperkt in units
Grafisch
86%
Geluid
78%
Fun
84%
Gameplay
86%

Autumn Dynasty

  • Release: TBA
  • Ontwikkelaar:
  • Uitgever:

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.