4gamers.be

Magic The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2013 (XBLA, PSN, pc, Mobile)

Door Goofus, 19-07-2012 00:00

Alweer de derde Duels of the Planeswalkers

 

Hoewel Magic The Gathering al bijna twee decennia het universum van de ruilkaarten domineert heeft het tot drie jaar geleden geduurd eer het ook de consolewereld op de kar deed springen. Na het succesvolle Magic The Gathering Online op pc bracht Wizards of the Coast met Duels of the Planeswalkers een voor leken hapbare versie van haar paradepaardje naar diverse platformen. Ondertussen zitten we al aan de derde editie dankzij Magic The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2013 en lijkt er nog geen sleet op de formule te zitten, ondanks enkele hardnekkige tekortkomingen.

Magic The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2013 screenshot

Het lijstje platformen waarop je van Magic The Gathering kunt genieten wordt elk jaar langer. Duels of the Planeswalkers 2013 verschijnt op XBLA (de versie die wij speelden), PSN, pc, iPad en iPhone. Buiten de evident verschillende besturing met controller, muis of touchscreen zijn alle versies nagenoeg gelijk op het gebied van gameplay en content. Voor de meeste platformen zijn er ook gratis demo-versies beschikbaar waarmee je zelf kunt nagaan of het voor velen mysterieuze kaartspel iets voor jou is.

DotP 2013 bouwt natuurlijk verder op de traditionele regels van Magic The Gathering en voor een kort overzicht daarvan verwijzen we je graag naar onze review van Duels of the Planeswalkers 2012. Ingewijden weten dat Magic draait om het uitspelen van magische spreuken, betoveringen en vervaarlijk uitziende wezens op basis van een beschikbare voorraad grondstoffen (mana). Dat is niet anders in DotP 2013, maar zoals we ondertussen van deze jaarlijkse updates gewend zijn heeft Wizards of the Coast opnieuw 10 verschillende sets (decks) van kaarten voor ons uitgezocht die verschillende technieken en spelstijlen toelaten.

Magic The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2013 screenshot Magic The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2013 screenshot

Hoewel er nog steeds geen mogelijkheid is om zoals bij het kaartspel of zoals in Magic The Gathering Online je eigen deck vanaf nul samen te stellen, een steeds weerkerende kritiek bij deze arcadeversie van Magic, heeft men wel proberen tegemoetkomen aan de verzuchtingen van spelers die meer variatie wilden zien. Zo zijn er dit keer niet 16, maar wel 30 extra kaarten per deck die je kunt vrijspelen. Dat laat je toe om doorgaans betere kaarten in je spel te stoppen, terwijl je het je tegelijkertijd kunt veroorloven om zwakkere kaarten links te laten liggen. In elke versie van de game kun je ook betalen om deze extra kaarten te unlocken, maar met wat geduld en doorzettingsvermogen is het ook perfect mogelijk om alle kaarten gratis vrij te spelen omdat elk gewonnen potje je één nieuwe kaart oplevert.

De voornaamste reden waarom spelers die DotP 2012 speelden zouden willen overstappen op DotP  2013 is de funfactor van de beschikbare decks. Na het spelen van ettelijke tientallen games met en tegen zowat alle beschikbare decks in het spel durven we gerust te stellen dat DotP 2013 de beste line-up van decks in de reeks bevat. In tegenstelling tot de vorige games lijkt er immers geen deck bij te zitten dat zwaar overpowered is tegenover alle andere, maar is Wizards of the Coast er erg goed in geslaagd om een gebalanceerde selectie te maken. Wanneer je een aantal decks uitprobeert, zul je al snel merken dat sommige mikken op het snel overrompelen van de tegenstander met veel individueel zwakke kaarten, zoals het Goblin-deck, of net op het uitspelen van een leger enorm sterke kaarten aan het eind van het spel. Andere decks pakken het dan weer helemaal anders aan door in te spelen op de mogelijkheid om je levensbalk de hoogte in te jagen of om ervoor te zorgen dat je tegenstander al zijn kaarten kwijtraakt en zo ook per direct het potje verliest. Zoals steeds zijn er ook al ettelijke decks aangekondigd als toekomstige DLC, wat de herspeelbaarheid nog verder zal aanzwengelen.

Magic The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2013 screenshot Magic The Gathering: Duels of the Planeswalkers 2013 screenshot

Op het gebied van de beschikbare kaarten zit het dus zeker snor bij DotP 2013, dus laat ons eens kijken naar de grieven die we bij de voorganger lieten optekenen. Als we dat doen zien we dat een aantal zaken stevig verbeterd zijn, maar dat er tegelijkertijd ook nog een aantal puntjes van kritiek overblijven. Iets waar we op gehoopt hadden, maar niet hebben gekregen, is de mogelijkheid om de decks van de vorige games te importeren in de nieuwe versie. We begrijpen dat daar ook een zeker commerciële redenering achter zit, maar stoppen deze wens toch nog niet helemaal in de diepvriezer. Een kleine geste naar de trouwe fans is wel dat je een gratis sleutel krijgt om één deck volledig te unlocken als je een DotP 2012-profiel hebt staan.

Een ander euvel dat weerkeert is het feit dat de AI op de hoogste moeilijkheidsniveaus niet geprogrammeerd lijkt om sterker te spelen, zoals een schaakcomputer, maar wel lijkt te cheaten door consistent de meest geschikte kaarten te trekken. Een gewonnen spel uit handen geven omdat de tegenstander plotseling drie superkaarten op rij uitspeelt blijft nu eenmaal frustrerend en komt vaker voor dan dat je aan toeval zou kunnen toeschrijven.

Reacties

 • Dropkick

  Ik vind de decks persoonlijk net minder interessant dan de vorige editie. Ik vind ze allemaal nogal magertjes + ze zijn bijna allemaal 1 kleur.

  • Geplaatst op 2012-07-19 om 00:22
 • Construct

  AI cheaten en het niet kunnen maken van eigen decks zou toch wel veel zwaarder moeten wegen in de gameplay. Ken geen enkele reviewer die dan nog 84/100 zou geven. Als je na gaat dat 90 uitzonderlijk goed zou zijn en 100 perfectie, komt 84 toch wel bijzonder in de buurt. Ik zou met die punten eerder richting de 55 gaan. Buiten dat is fun natuurlijk subjectief, maar dezelfde punten zouden daar ook wel sporen achter moeten laten. Vind dat er nog wel wat kritischer naar mag worden gekeken.

  • Geplaatst op 2012-07-19 om 00:57
 • Goofus Construct

  Vermits je commentaar enkel slaat op het kadertje met plus- en minpunten en de scoretabel vraag ik me af of je de review überhaupt wel gelezen hebt, maar los daarvan:

  - "AI cheaten en het niet kunnen maken van eigen decks zou toch wel veel zwaarder moeten wegen in de gameplay." - Het laatste heeft niks te maken met de gameplay van dit spel, je kunt gameplay bezwaarlijk gaan afstraffen omdat er een feature niet inzit (je straft FIFA ook niet af omdat je er niet in kunt basketten). Net als de AI die volgens mij lijkt te cheaten is dat volgens mij iets dat impact heeft op Fun. Als je de tekst zelf zou gelezen hebben had je dat wellicht ook zo begrepen en gezien dat beide zaken die hier als minpunten staan daar ook genuanceerd worden.

  - "Ken geen enkele reviewer die dan nog 84/100 zou geven." - Ik heb net even op metacritic gekeken en de game scoort daar (voor XBLA) 80/100, met diverse uitschieters boven de 90 en zelfs 95. Ik ga ervan uit dat deze kritiek dan eerder je beperkte kennissenkring illustreert dan wel de algemene indruk die bestaat over DotP2013?

  - "Vind dat er nog wel wat kritischer naar mag worden gekeken." - Dat is een standpunt dat ik kan begrijpen, maar kun je dan aangeven welke negatieve punten die jij in het spel vond die hier niet (voldoende) zijn belicht?

  • Geplaatst op 2012-07-19 om 13:24
 • DiZX3

  "- Nog altijd geen eigen deck building of decks importeren uit eerdere games."
  Nog steeds het grootste nadeel voor mij. Ik snap echt niet waarom ze niet gewoon zorgen dat je de standaard decks zelf door elkaar kan mengen enzo. Ik kan niet meteen een commerciële reden bedenken waarom ze dat niet zouden doen. Het zijn tenslotte nog steeds dezelfde kaarten die je al hebt in de standaard decks.

  Voor de rest klinken de vernieuwingen best goed. Via een korting met steam zal ik hem waarschijnlijk wel aanschaffen.

  Reactie aangepast door DiZX3 om 2012-07-19 om 14:16

  • Geplaatst op 2012-07-19 om 14:10

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.