4gamers.be

Tentacles: Enter the Dolphin (iOS)

Door steez, 19-10-2012 00:00

Een game die het levenslicht ziet op Windows Phone en pas daarna uitkomt voor andere toestellen, het lijkt de omgekeerde wereld, maar zelfs Microsoft Studios en de makers van Tentacles konden het bereik van iOS niet blijven ontkennen en het bizarre Tentacles verdient het misschien wel om door een zo groot mogelijk publiek gespeeld te worden.

Geniale/krankzinnige (schrappen wat niet past) professor Phluff probeert om de schattigste octopus ter wereld samen te stellen in zijn geheime laboratorium. Dat deze half mens, half dolfijn door Frankenstein geïnspireerde genetische brouwer zelf een uit de hand gelopen experiment is, spreekt wat ons betreft boekdelen. Jawel, het lieve proefbuisbeestje blijkt een agressief vleesetend monster te zijn dat door een samenloop van omstandigheden in het spijsverteringskanaal van dierenvriend Phluff terecht komt.

Aan jou om het vreemde schepsel bij de hand tentakel te nemen en zo door de al minstens even bizarre wereld van Tentacles te loodsen. Lemmy, want zo heet onze protagonist, hecht zicht steeds met enkele tentakels vast aan de wanden van zijn omgeving. Door achtereenvolgens op het aanraakscherm aan te wijzen waar hij zich moet vastgrijpen, help je hem door de tunnels van het lichaam te leiden. Op deze manier baan je je een weg langs alle “bezienswaardigheden” (hart, hersens en ga zo maar door) van de arme dokter op weg naar de vrijheid. Origineel en dat het niet altijd makkelijk is om een grijpklauw nauwkeurig te positioneren, daar leer je mee leven.

Geven de eerste levels je nog wat tijd om te wennen, dan duurt het niet lang alvorens je wordt geconfronteerd met levensbedreigende obstakels, agressieve cellen of vloedgolven van brandend (maag)zuur die je dient te ontwijken of uitschakelen. Waar het in het begin een simpele kwestie was van de route voor Lemmy uit te stippelen, moet je al snel rekening houden met de elasticiteit van zijn tentakels en de versnellingen en het geslinger dat dit met zich meebrengt. Het organisch voortbewegen en reageren op uitgerekte ledematen zit goed in elkaar en dien je als spelelement goed onder de knie te krijgen.

De veertig levels in de basisversie zijn zeker pittig te noemen, al worden ze soms wel wat repetitief. Bijna elk level heeft een specifieke uitdaging (loop geen schade op, bereik een punt voordat een timer afloopt, ...) waarop je op het eind afgerekend wordt samen met de opgelopen schade en verzamelde punten. Wil je overal een ‘perfect’ neerzetten, dan zal je aardig mogen oefenen, want makkelijk is het zeker niet. Darmen die samentrekken, bewegende platformen waarop je moet meeliften en allerlei andere gevaren liggen constant op de loer.

Tentacles is best een mooie game. Alhoewel de omgevingen er relatief eenvoudig uitzien, zit er een geslaagd diepte-effect in dat we nog niet veel eerder zagen. Kleuren en objecten vormen een mooi geheel en vormen een vreemde levende wereld die vijandelijk en dreigend aanvoelt. De combinatie met de zweverige achtergrondmuziek zorgt ervoor dat je steeds extra op je hoede bent. Geluidseffecten, zoals wanneer je vijanden uitschakelt door met je grijparm hun ogen uit te rukken, klinken passend bloederig.

Naast de behoorlijk lange en pittige campaign kan je nog een tweede verhaallijn bijkopen voor een extra 79 cent. Al bij al een koopje als je het ons vraagt. Er zijn (nog) geen leaderboards op dit moment, maar je kan je wel vermaken met het jagen op slim uitgewerkte achievements. 

 

Wil je zelf eens weten hoe het voelt om een lange arm te hebben? Grijp Tentacles hier uit de Apple App Store voor 79 cent. 

Conclusie

Tentacles: Enter the Dolphin zal niet meteen veel potten breken, maar toch zijn we blij dat het nu ook op iOS beschikbaar is. Voor een zachte prijs krijg je een originele titel met een leuk verhaal die nog eens lekker moeilijk is ook. Wel niet voor wie bij één druppel bloed al dreigt flauw te vallen.

Positief

  • Goed geluid
  • Toffe omgevingen
  • Originele besturing
Score
72/100

Negatief

  • Repetitieve levels
  • Geen leaderboards
Grafisch
74%
Geluid
76%
Fun
70%
Gameplay
72%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.