4gamers.be

Super Crate Box

Door steez, 01-11-2012 00:03

De grens tussen mobiele games en consoletitels wordt steeds kleiner en kleiner. We staan dan ook regelmatig versteld hoe de vooruitgang met sprongen vooruit snelt. Onafhankelijke Nederlandse studio Vlambeer gaat tegen die stroom in en loopt al jaren trots te zwaaien met arcade- en retrovlaggen en wimpels. Naar aanleiding van de tweejarige verjaardag van de pc-versie van Super Crate Box vonden we het dan ook hoog tijd om “de Pacman van deze generatie” in de spotlight te zetten.

Ruim een kwarteeuw geleden was de wereld in de ban van een geelkleurige happende schijf, op de loop voor spoken in een computerlabyrint met als bedoeling zo lang mogelijk in leven te blijven en een zo hoog mogelijke score neer te zetten. Te jong voor een (spel)computer en véél te jong om zonder begeleiding naar de dichtstbijzijnde arcadehal te mogen, moesten wij het stellen met de Ecstoy Pac 3 (check het plaatje en probeer niet te lachen). Eigenlijk een Pac-Man kloon, maar we wisten niet beter. Wat een feest. Met een “enorm” scherm, een heus arcadeachtig pookje ter besturing  en het begin van een verslaving. De pret kon niet op en dit was de officiële geboorte van de gamer in ondergetekende.

Fast-forward naar het heden. We zitten met een retinascherm in de knuisten en de pret kan nog steeds niet op. Om van de verslaving nog maar te zwijgen. Schuldige? Super Crate Box, aangenaam. Opnieuw is het speelveld slechts één scherm groot en loop (en spring) je rondjes om vijanden te ontwijken terwijl je dit keer zo veel mogelijk kratten moet zien te verzamelen. Hoge resolutie of niet, de stijl is old school, retro of hoe je het ook noemen wilt. Personages zijn tweedimensionale pixelige sprites. Achtergronden lijken rechtstreeks uit een Game&Watch geplukt. Past perfect. Beide vormen een kleurrijk geheel met een eigen identiteit dat vooral bij wat oudere gamers heel wat herkenning zal oproepen.


In plaats van spoken zijn het in Super Crate Box schedels die je naar het leven staan. Ze komen in twee maten en begeven zich in drie snelheden (normaal, hyper en tergend traag op en neer huppelend) van boven naar onder. Jouw taak om deze oneindig spawnende vloed te ontwijken tijdens je krattenjacht. Gelukkig hoef je niet enkel beroep te doen op je (virtuele) behendigheid om die snoodaards te slim af te zijn, er wacht namelijk een leuke verrassing in elk krat die je weet te bereiken. Laat nu net daar veel van het plezier van SCB verscholen zitten.

Elke kist bevat een uniek wapen waarmee je jezelf kan verdedigen. Aangezien er meestal slechts enkele seconden tussen elke vangst liggen en gezien het hoog tempo waarin het spel verloopt, wil dit zeggen dat je vliegensvlug moet reageren op je omgeving én razendsnel je speelstijl moet aanpassen naargelang je uitrusting. Logisch dat een vlijmscherp zwaard anders reageert dan een vlammen- of raketwerper. Een minigun met gigantische terugslag vereist dan weer een compleet andere tactiek dan die dekselse Disc Gun waarvan de kogels tegen de muur terug kaatsen.

Super Crate Box excelleert in korte, kleine speelsessies die stuk voor stuk opperste concentratie vergen wil je het er goed van af brengen. Naast het supertoffe, chaotische concept word je ook nog eens beloond met nieuwe wapens, levels (voorlopig drie in totaal) en outfits naargelang je meer en meer kisten weet te verzamelen. Er zijn zelfs beloningen verbonden aan het aantal keer dat je sterft. Dankzij het simpele verslavende concept gaat het spel niet gauw vervelen en kan je zomaar opeens tot het besef komen dat je al veel langer dan gedacht je topscore aan het proberen verbeteren bent. Deze kan trouwens van jezelf of van iemand anders zijn dankzij de ingebouwde leaderboards en Game Center support.

Frustratie is een groot deel van SCB. Waar precisie en reflexen de doorslag geven is een fataal foutje snel gemaakt. Wat hieraan ook bijdraagt is de niet altijd even vlekkeloze besturing door middel van virtuele knoppen op het scherm om te bewegen, springen en  je wapen te gebruiken. Dit soort game smeekt eigenlijk om een fysieke controller om absolute topprestaties neer te zetten. Niettegenstaande de snelle gewenning hopen we dat er nog een beetje aan de besturing gesleuteld kan worden voor een volgende upgrade. 

Gamers met een zwak voor - of heimwee naar - vroeger of liefhebbers van leuke snelle gameplay tout court kunnen hier Super Crate Box downloaden. (1,79 €)

Conclusie

Of Super Crate Box ooit effectief dezelfde status als Pac-Man zal weten te bereiken trekken we in twijfel. Hou je van een eenvoudig concept met hoge verslavingsfactor, dan ben je aan het juiste adres. Highscores najagen was nog nooit zo frustrerend en leuk tegelijkertijd.

Positief

  • Simpel concept
  • Verslavend
  • Leuk frustrerend
  • Origineel wapen gebruik
Score
82/100

Negatief

  • Maar drie 'levels'
  • Touchcontrols
Grafisch
74%
Geluid
78%
Fun
86%
Gameplay
80%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.