4gamers.be

Need for Speed: Most Wanted (iOS)

Door steez, 12-11-2012 09:20

Topsnelheid in Need for Speed: Most Wanted

 

Nee, beste lezer, je zit niet verkeerd. We hebben niet per ongeluk de review van Most Wanted opnieuw online gezet om nóg meer hits op de website te scoren. Dit is namelijk Need For Speed: Most Wanted voor iOS. Kijken of de mobiele versie even goede punten kan scoren als zijn grote broer eerder deze week.

Racen is een erg populaire en sterk beconcurreerde categorie in de App Store. Wanneer uitgever-gigant EA de brede schouders achter een topfranchise zet, zijn de verwachtingen dubbel zo hoog gespannen. Voeg daar de extreem getalenteerde studio Firemonkeys (van onder andere Real Racing, Dead Space, Mirror’s Edge, Flight Control) uit Melbourne aan toe en op papier is dit het recept voor een hit. Op de voorbije E3 in juni kregen we reeds de kans om samen met de producer van NFS een vroege versie van NFS:MW aan de tand te voelen. Alhoewel er op dat moment slechts één level en één wagen speelbaar  was, smaakte dit duidelijk naar meer en was het toen al onze EA Mobile Showcase favoriet. Wel al duidelijk op dat moment was dat de productiewaarden ook toen al erg hoog lagen. Schademodellen, gelicenseerde muziek en een levendige spelwereld met verkeer op straat en een schallende politiezender die je op de hoogte houdt van de plannen van the boys in blue. Het zit er allemaal in.

Ook de draagbare versie speelt zich af in de virtuele stad Fairhaven. De open wereld van de consoles is hier ingeruild voor tien vaste tracks waarop geracet kan worden in verschillende omstandigheden. Niet dat het tijdstip of de staat van het wegdek invloed heeft op hoe je wagen reageert. Het zorgt er wel voor dat de races vooral esthetisch anders aanvoelen en liet de ontwikkelaar toe om stevig met de visuele spierballen te rollen. Allerlei schitterende effecten worden op de spelers losgelaten en de grafische pracht is nauwelijks te vergelijken met racegames van een jaar geleden. In combinatie met zes uiteenlopende events per locatie zorgt dit ervoor dat parcoursmoeheid gedurende de 60 races van de single-player campagne onbestaande is. Wat wel uitmaakt voor de controle is het type wagen dat je kiest. Een muscle car of achterwiel aangedreven exoot reageert merkbaar anders dan een R8 met quattro systeem of een M3 GTS.

 

Nieuwe races speel je vrij door Speed Points te verzamelen die je krijgt bij het uitvoeren van specifieke opdrachten en door hoog op het erepodium te eindigen. Er is enige vrijheid in de volgorde waarop je de events afwerkt, maar de categorieën liggen vast. Zo heb je normale races met (maximum vijf) tegenstanders, Speedruns waar je de finish moet zien te halen tegen een bepaalde gemiddelde snelheid. Eén tegen één uitdagingen, Checkpoint races, Time Limits en de special “Most Wanted challenges” waarbij je een extra pittige tegenstander voor de kiezen bumpers krijgt. Naargelang de gereden events en verzamelde Speed Points speel je gaandeweg alle 36 auto’s vrij. Voorlopig is het ook zo dat er wekelijks een unieke wagen voor slechts zeven dagen te koop staat. We zullen zien hoe lang men dit volhoudt, een tof initiatief is het zeker.

Met het verdiende prijzengeld kunnen vrijgespeelde auto’s gekocht worden of kan je voor race je wagen uitrusten met tot twee mods (en in een nieuw kleurtje spuiten). Op die manier kan je je favoriete bolide een vermogens– of nitro-upgrade geven, het chassis verlichten of verzwaren, slicks plaatsen voor extra grip of gepantserde banden opvijzen. Een beperkte, maar leuke toevoeging die in functie staat van de doelstelling waarmee je het circuit oprijdt. Want naast de snelste zijn, zou Need For Speed zichzelf verloochenen mocht je ook niet om de haverklacht op de hielen spoiler gezeten worden door Fairhaven’s Finest. De lokale politiemacht staat immers niet bekend om zijn fluwelen handschoenen en zal je dan ook met man en macht van de baan proberen te rammen. Best vervelend als je net op kop ligt natuurlijk.  

 
 

In de mobiele versie van Most Wanted kan je de wagens op twee manieren besturen: met behulp van een virtueel stuurtje aan de linkerkant van het scherm of door middel van de bewegingssensor (onze favoriet). Eens we in de settings de gevoeligheid wat omhoog krikten, hadden we geen enkel probleem om perfecte lijnen aan te snijden of precieze drifts in te zetten. Net zoals bij Mario Kart op de Wii vonden we de uitstekende besturing zelfs bijdragen aan de belevenis van een spannende race. Op het juiste moment een geslaagde scherpe bocht maken om een loeiende politie Corvette te ontwijken geeft heel wat meer voldoening wanneer er een dramatisch stuurgebaar mee gepaard gaat. Naast naarstig driftwerk heb je ook nog beschikking over een vanzelf opladende turbo die je met een snelle veegbeweging activeert. Makkelijk en doeltreffend.

Deze versie van NFS is (indien mogelijk) nog meer arcadegetint dan de consoleversies. Dit is duidelijk geen simulator, maar dat mag de pret niet drukken. De kortere races op het scherp van de snee lenen zich perfect tot draagbare speelsessies en houden het zeker en vast spannend genoeg. Zo zal je om op het hoogste schavot te eindigen echt wel die perfecte race moeten rijden en is er geen enkele ruimte voor stuurfouten. Daar tegenstanders, tegenliggers en politiewagens vastgelegde scenario’s volgen (ook hier geen intelligente AI), dien je als een puzzel elk parcours te ontleden en op te delen in acties die uiteindelijk tot het goud leiden en net daar zit de uitdaging en voldoening. Ondergetekende heeft zich in sommige tracks uren moeten vastbijten om toch maar op alle 60 tracks als eerste te kunnen eindigen. Alhoewel het soms ondoenbaar lijkt, is het altijd mogelijk om (soms na uren oefenen) enkele honderdsten van je tijd af te schaven om net onder de tijdslimiet te kunnen duiken.

Eens je alle virtuele copiloten in het stof doet bijten hebt en niets dan goud en de snelste bolides in je goedgevulde virtuele garage staan blinken hebt, is het tijd om de buitenwereld aan te pakken. Dankzij Origin zit er een stevige sociale factor aan Need For Speed waarbij je je oneindig kunt meten met vriend en vijand aan de hand van uit te wisselen racetijden en leaderboards.

Voel je zelf ook die drang naar snelheid? Zet dan meteen koers naar de App Store en haal hier Need For Speed: Most Wanted (5,99 €).

 

Conclusie

Need For Speed: Most Wanted staat bovenaan de lijst van onze favoriete iOS-racers. Niet alleen ziet het er fantastisch uit, dankzij het een grote aanbod van tracks, uitdagingen, wagens en de goede besturing voor dit soort type arcaderacer is het een plezier om aan je tijden te werken of vrienden uit te dagen. Probeer wel rustig te blijven als je op straat de echte politie in je achteruitkijkspiegel ziet opduiken.

Positief

  • Schitterende graphics
  • Levendige, uitdagende spelwereld
  • Veel toffe wagens
  • Besturing werkt goed
Score
92/100

Negatief

  • Geen echte AI
  • Geen echte PvP-multiplayer
Grafisch
94%
Geluid
85%
Fun
92%
Gameplay
90%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.