4gamers.be

Hollywood Monsters

Door steez, 07-12-2012 00:04

Meegelift op de boot van Sinterklaas komt Hollywood Monsters uit de Spaanse contreien onze richting uit. Pendulo Studios (waarvan we eerder al Yesterday reviewden) staat bekend voor zijn volwassen adventure games op basis van sterke verhaallijnen, slimme puzzels en toffe karakters. Logisch dus dat ze pogen om deze lijn verder te zetten met hun nieuwste release voor iOS.

Volledig nieuw voor iOS maar misschien wel bekend als pc-game, is Hollywood Monsters eigenlijk een port van Hollywood Monsters 2 (ook gekend als ‘The Next Big Thing’) voor pc, wat op zijn beurt de opvolger was van – surprise surprise – Hollywood Monsters uit 1997. In deze serie speel je zowel als sportjournalist Dan Murray als beginnende reporter Liz Allaire. Dit dynamische duo heeft als taak gekregen een ogenschijnlijk onschuldig Hollywood-feestje in het landgoed van big shot film producer William A. Fitzrandolph te verslaan, maar uiteraard is niets wat het lijkt.

Hollywood Monsters speelt zich af in een parallel universum, alwaar monsters en vreemde wezens met filmsterstatus zich tussen normale stervelingen begeven en robots de taak van butler, bewakingsagent of bediende op zich nemen. Al gauw kom je, als Liz en als Dan, in een web vol intriges terecht rond spilfiguur Fitzrandolph. De schatrijke filmbaas heeft duidelijk meer ambities dan enkel horrorfilms uitbrengen en haalt zich zodoende de ongebreidelde nieuwsgierigheid van onze twee hoofdrolspelers op de hals.

 

Pendulo Studios zijn vakmannen als het op adventure games aankomt. Weinig punten aan Hollywood Monsters die niet uitermate gepolijst zijn. De besturing via het aanraakscherm is quasi perfect. Personages stuur je alle kanten op door simpelweg een positie aan te wijzen en interactie met objecten is contextgevoelig. De omgevingen zijn fantastisch vormgegeven in een soort celshaded tekenfilmstijl die ervoor zorgt dat zowel de verhalende cutscenes als de in-game taferelen schitterend te volgen zijn. Mede dankzij de hoge kwaliteit van de vormgeving is het niet simpel het verschil te zien tussen achtergrond en wat je vooruit kan helpen tijdens puzzels of opdrachten. Perfect voor dit type game. Al gauw heb je een ruime verzameling gevonden – en al dan niet te combineren voorwerpen – om mee te experimenteren op nuttigheid.

Teksten en voice acting zijn ook van hoog niveau. Geen flauwe dialogen maar grappige spitsvondige teksten zonder veel herhaling. De stemacteurs doen meer dan enkel zinnetjes afratelen en zorgen ervoor dat zelfs de meeste uitgesponnen discussies niet langdradig aanvoelen. Zoals het hoort kan je conversaties zelf sturen door de juiste opties te kiezen, waarbij sommige enkel informatief zijn en er achter andere broodnodige informatie schuilgaat. Dankzij het sterke verhaal is het dan ook geen straf om te trachten zoveel mogelijk te achterhalen.

 

Even gevarieerd zijn de totaal verschillende locaties die je aandoet doorheen het verhaal. Originele camerastandpunten en exotische plaatsen waar de puzzels zich afspelen in combinatie met verrassende personages houden de spanning er goed in en wakkeren na elke plotwending de nieuwsgierigheid verder aan. Een goede adventure game staat of valt met de meesleepbaarheidsfactor die volledig geruïneerd kan worden door compleet onlogische of frustrerende puzzels. Gelukkig slaagt Pendulo ook hier met vlag en wimpel om een perfect evenwicht te vinden tussen uitdagend en verhaalgedreven.

Zo zal een wat geroutineerd speler niet al te vaak lang vast komen te zitten. Mocht je er toch niet uitkomen dan is er een dubbel hintsysteem, waarbij het ene de interactieve hotspots verhult en het andere een cryptische omschrijving van de op te lossen puzzel geeft. Een graag geziene manier om gamers van op elk niveau toe te laten het spel volgens eigen ritme te spelen. Ervaren rotten die we zijn hadden we met minimale hulp een achttal uren nodig om tot de epische finale te komen waarbij we ons, het mag gezegd, geen moment verveelden. Wat we ook nog niet eerder zagen is de implementatie van achievements in een adventure game. Een leuk extraatje die nog maar eens de expertise van de studio in de verf zet. 

Ontrafel zelf het mysterie in Hollywood Monsters, download de game nu voor korte tijd tegen de speciale introductie prijs (4,49 €).

Conclusie

We willen niet al te diep ingaan op de verhaallijn zelf want die moet je zelf te ontdekken. Het volstaat om te zeggen dat als je adventure games een warm hart toedraagt je het aan jezelf verplicht bent om deze uit te proberen. Unieke karakters, originele puzzels en gevarieerde locaties in een meeslepend verhaal dat uitstekend uit de verf komt op het iOS platform.

Positief

  • Meeslepend verhaal
  • Erg mooi
  • Goeie voice acting
  • Nooit frustrerend
Score
91/100

Negatief

  • Relatief kort
Grafisch
92%
Geluid
90%
Fun
92%
Gameplay
90%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.