4gamers.be

Momonga Pinball Adventures (iOS)

Door steez, 01-02-2013 13:45

Schiet eens een eekhoorn weg in Momonga Pinball Adventures

 

Flipperkasten, je ziet ze hoe langer hoe minder in het wild opduiken. Zelfs in digitale vorm zijn ze met uitsterven bedreigd. Je moet al erg je best doen wil je nog eens een kast vinden die je 'Tilt' kan doen slaan. Recente fysieke exemplaren zijn meestal meer computergame dan mechanisch kogelspel, logisch dus dat ook videogame-exemplaren met hun tijd mee moeten om te blijven boeien. Momonga doet alvast een bijzonder poging om relevant te blijven.

Momonga’s protagonist is Momo, een Japanse vliegende eekhoorn. Deze bijzondere diersoort (die overigens echt bestaat) heeft enkele verbluffende eigenschappen. Naast er ongelofelijk schattig uitzien en astronomisch hoog scoren bij de dames, kan dit knaagdier zich bliksemsnel in een balletje oprollen of tussen de bomen zweven met dank aan zijn extra elastische huid. Met zulke kwaliteiten leek het slechts een kwestie van tijd alvorens een partij zich deze fantastische wezens toe-eigende en er een spel rond maakte.

Zo iemand bleek uiteindelijk het Nederlandse Paladin Studios te zijn. Deze getalenteerde noorderburen geloofden volop in Momo en stortten zich dan ook vol overgave op de uitwerking van dit unieke avontuur. Als Momo dien je je dorpsgenoten uit de klauwen van een stel gemene uilen te helpen, waarbij je onderweg op de hulp van een woelmuis, vuurvlieg en Mister Miyagi-achtige kung-fu panda kan rekenen.

Zeker weten dat je nog niet veel een pinball-game met zo'n achtergrondverhaal tegengekomen bent, want niettegenstaande de verhaallijn en vele personages, is het spelconcept dat van een flipperkast. Opgerold als een kogel schiet je Momo elk level in, waarna je hem door middel van de bekende flippers alle kanten opknalt. Hetzij om vijanden uit te schakelen, geheime locaties te ontdekken, objecten te verzamelen of bonuspunten te scoren. Wat je ook doet, net zoals in het echte flipperen: zorg ervoor dat Momo niet tussen beide flippers onderaan verdwijnt. Hoe sneller je er in slaagt de uitgang te bereiken met zoveel mogelijk verzamelde sterren, hoe hoger je plaats in de scoretabel.

Het pinball-principe mag dan al eenvoudig zijn, de opbouw en uitwerking van de spelwereld is dit allerminst. In plaats van een vierkante kast is elk level opgebouwd uit meerdere in elkaar overlopende omgevingen en lagen met verstopte tunnels en uitdagingen. De cutscènes die het verhaal aan elkaar rijgen moeten niet onderdoen voor een kwalitatieve tekenfilm en ook tijdens het spelen zien alle voorwerpen, omgevingen en geanimeerde spelpersonages er werkelijk schitterend uit. Losjes geïnspireerde op oosterse mythologie past alles uitstekend bij elkaar.

Flipperen (door middel van links of rechts te tikken op het aanraakscherm) is nu niet de meest spannende of precieze manier tot navigeren, dus de uitdaging komt dan ook voornamelijk van de 45 steeds moeilijker wordende doelen doorheen de negen verschillende werelden. Zeker niet evident om deze allemaal meteen bijeen te sprokkelen, wat samen met de wonderlijke spelwereld bijdraagt aan de herspeelbaarheid van Momonga. Doelloos beuken wordt het nooit, want er is altijd wel een schakelaar of vijand waar je naar moet mikken of een uitgang die beperkt bereikbaar is en timing vergt.

De verslavingsfactor van deze “flipperkast” ligt niet bij het najagen van een steeds hogere highscore, wel bij de afwisseling van de omgevingen en verschillende manieren om telkens de uitgang te bereiken. Zoals de stukken waar je van zone tot zone zweeft (en je door middel van de bewegingssensor stuurt) - onderweg punten verzamelend, Momo en een vriend samen dient te controleren (multi-ball) of simpele puzzeltjes dient op te lossen. Telkens weer is er wel iets nieuws te doen. Tot je door het spel heen bent waarna enkel de endless mode en wachten tot op reeds aangekondigde nieuwe levels rest. Tot die tijd kan je via Game Center je vrienden uitdagen en achievements vergelijken. 

Zelf aan het flippen slaan? Download dan die ongelooflijk schattige Mono en vriendjes hier in de App Store (1,79 €).

Conclusie

Mono een nieuwe ster aan het iOS-firmament? Als het aan ons ligt wel. Leuk om het vertrouwde flipperkastconcept te zien evolueren in een mooi uitgewerkt avontuur met originele personages. De eenvoudige besturing werkt als een trein dankzij het aanraakscherm en de snelle, korte stukjes gameplay met uitdagingen leent zich uitstekend voor geflipper onderweg.

Positief

  • Momo is schattig
  • Mooie 3D-omgevingen
Score
78/100

Negatief

  • Slechts 9 levels
  • Losse besturing
Grafisch
84%
Geluid
78%
Fun
78%
Gameplay
76%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.