4gamers.be

Penumbear

Door steez, 30-03-2013 14:15

Penumbear is beresterke game

Dat de penumbra de donkerste kantlijn van een schaduw is, wisten waarschijnlijk enkel een handvol taalvirtuozen en de alwetende 4Gamers-eindredactie. Dat de Penumbear een wonderlijk type beer is die met gemak deze scherpe kantjes tussen licht en donker bewandelt, nee, daar hadden ook wij nog nooit van gehoord. Dankzij de sprookjesachtige platformer Penumbear voor iOS komt daar nu verandering in.

Altijd delicaat, een platformgame voor iOS. Precieze bewegingen op minuscule oppervlaktes en perfecte timing gecombineerd met vingervlugheid maken of kraken dit soort titels. Niet meteen zaken die je associeert met softwarematig nagebootste aanraaktoetsen. Logisch dus dat dit het eerste varkentje is dat we gewassen willen zien, want ook in Penumbear krijg je te maken met een virtuele D-pad, enkele contextgevoelige knoppen en één grote springknop. Hiermee tover je onder andere sprintjes en (dubbele) sprongen mee te voorschijn die Penumbear veilig doorheen de - slik - 100 levels moeten loodsen.

Gelukkig blijkt onze vrees ongegrond. Er is duidelijk veel werk gestoken in de bewegingen en interactie tussen de schattige beer en zijn omgeving. Versta ons niet verkeerd, dit is geen “free runner” waar je met één hand in de zak en wat nonchalant button bashen moeiteloos doorheen komt. Pixelperfecte sprongen vereisen nog steeds de nodige dosis vaardigheid en oefening, maar Penumbear is weinig frustrerend in die zin dat wanneer het mis loopt dit louter aan de besturing te wijten valt. Onze slimme beer klautert en glijdt op zulk een wijze dat hij, indien mogelijk, bij een kleine misstap zijn eigen hachje zal weten te redden.

 

Grootste potentiële valkuil achter ons gelaten kunnen we met een gerust hart focussen op de overige kwaliteiten van dit spel en dat zijn er niet weinig. Naast de bekende genretyperende eigenschappen wist ontwikkelaar Taco Graveyard een ingenieuze op licht en schaduw gebaseerde puzzelmechaniek doorheen het intensieve springen en ontwijken te weven. Penumbears metgezel, een vrolijk er op los fladderend vuurvliegje, kan namelijk - op jouw commando - lichtbronnen in de nabije omgeving manipuleren. Zodoende wordt het voor onze beer opeens mogelijk om schijnbaar onoverkomelijke obstakels te overwinnen dankzij deze uit schaduwcontrast opgebouwde hulpmiddelen zoals bruggen, platformen of zelfs heuse - voor vijanden dodelijke - barrières.

Daar het spelen met schaduwen en licht de basis van de gameplay vormt, is het cruciaal dat de vormgeving dit op een goede manier in beeld brengt. Ook hier slaagt Penumbear met vlag en wimpel. Het gigantische kasteel dat de duistere spelwereld vormt, wordt opgevrolijkt door fel afstekende functioneel opgehangen lampen. Getooid in schitterende kleuren en rijkelijk voorzien van lichteffecten en decoratieve lensflares waar J.J. Abrams jaloers op kan zijn. De aaibare hoofdrolspeler is dan weer een bewegende krijttekening met een flink aantal leuke animaties, wat het navigeren door de dreigende spelwereld extra vloeiend maakt.

 

Het grote contrast tussen licht en donker vind je ook terug bij de vijandige omgeving tegenover de extreem schattige Penumbear, die onder begeleiding van feeërieke muziek schattige kreetjes slaakt en dan opeens plots en onverbiddelijk tot een gruwelijk einde komt.  In het duister verstopte boobytraps, onmogelijk ogende sprongen en pittige eindbazen, je komt het allemaal tegen bij het oplossen van de steeds lastiger wordende puzzels. Gelukkig zijn checkpoints rijkelijk rondgestrooid en moet je niet telkens van nul herbeginnen. Uitzondering zijn verstopte of moeilijke bereikbare teddyberen, deze moet je in één doorloop weten te verzamelen. Een extra uidaging voor de echte hardcore speler.

Leuk en erg origineel extraatje is dat naast het gebruikelijke Game Center support ter uitwisseling van punten en achievements je heuse speelsessies op een simpele manier kan opnemen en delen. Zij het om vrienden te overtuigen deze toffe game uit te proberen, aan te tonen hoe goed je wel niet bent of louter uit vriendelijkheid van hoe je een lastige eindbaas aanpakt, het kan allemaal. Sharing is immers caring. 

Waar voor je geld en uren spelplezier, vind je hier in de App Store terug onder de naam Penumbear (1,79 €).

 

Positief

  • Penumbear is ongelooflijk schattig
  • Enorm veel levels
  • Mooie vormgeving
Score
85/100

Negatief

  • Checkpoints niet voor verborgen beren
  • Komt wat traag op gang
Grafisch
84%
Geluid
78%
Fun
84%
Gameplay
88%

Penumbear

  • Release: TBA
  • Ontwikkelaar:
  • Uitgever:

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.