4gamers.be

XCOM: Enemy Unknown (iOS)

Door steez, 03-07-2013 08:47

Buitenaards goede XCOM: Enemy Unknown op iOS


XCOM: Enemy Unkown, vorig jaar nog te vinden in de hoogste regionen van alle 'Game of the year' lijstjes, is er nu ook voor iOS. Ein-de-lijk, verzuchtten velen. Turn based strategy staat mobiel gamen namelijk op het aluminium en glazen lijf geschreven en we hebben hier te maken met de crème de la crème van het genre. Of er nog genoeg lekkers overblijft na de vertaalslag naar het kleine scherm, valt uiteraard nog te bezien.

Ondergetekende begon vorig jaar met XCOM voor de Xbox360 en zag meteen dat het goed was. De legendarische UFO: Enemy Unknown game uit de jaren negentig (X-COM: UFO Defense voor de Amerikanen) zag er uit als een blockbuster actiefilm, behield het management systeem en de uitdagende beurt-voor-beurt strategische actie en was daardoor razend verslavend in zijn geslaagde 2012 adaptie. Logistieke redenen stonden echter een diepgaande kennismaking in de weg en met spijt in het hart ligt het gifgroene doosje tot de dag van vandaag nog ergens stof te verzamelen.

Tijd voor een tweede kans. Na wat ruimte vrij gemaakt te hebben en een stevige download later (4 gigabyte, sorry mensen met een 32 of godbetert 16gb versie) is het eindelijk zover: we kunnen opnieuw de aarde behoeden voor buitenaards gevaar. 4Gamers-tip: XCOM op iOS gebruikt redelijk wat werkgeheugen, je doet er dus goed aan om eens al je tientallen openstaande applicaties effectief af te sluiten, kwestie van de occasionele onaangename crash te vermijden. Wat je hiervoor in de plaats krijgt, is een bijna identieke kopie van de consoleversies van Enemy Unknown, op zakformaat.

 

Eerst de gelijkenissen. De gameplay van de singleplayer-campagne op iOS is exact hetzelfde. Opnieuw moet je micromanagement uitvoeren om je XCOM-organisatie door middel van satellieten over continenten te lanceren en de wereld in de gaten te houden. Doe je onderzoek naar nieuwe (buitenaardse) technologieën, worden er grondstoffen verzameld en bovenal, probeer je je troepen op het slagveld in leven te houden waarop deze gestaag promoveren en van betere uitrusting worden voorzien. We verwijzen graag naar de zeer uitgebreide review van de consoleversie door Yoni, met nog meer details over hoe XCOM speelt. Wees gerust, iedere feature, keuzemogelijkheid en spelelement zit er ook hier één op één in.

Waar wél op ingeleverd wordt, is op grafisch vlak. Let op, enkel wanneer je gaat vergelijken met pc of console: XCOM is een schitterende titel die in de App Store weinig navolging kent. Quasi elk level en werelddeel – inclusief het prachtig 3D vormgeven hoofdkwartier - is perfect nagebouwd aanwezig. De visuele explosie, licht – en particle (kleine individuele lichtpuntjes) effecten zitten er in, samen met de interactieve (lees: aan gort te schieten) omgevingen. Alle naar uitrusting en verschijning volledig aanpasbare personages kan je in uitstekend geanimeerde actie bewonderen. Dit in combinatie met verhalende cut-scenes, complete voice acting, muziek en achtergrondeffecten maakt duidelijk dat de eenvoudige benaming 'mobiel spelletje' bij deze ruimschoots tekort schiet.

 

Dan zijn we nog niet eens aangekomen bij het beste onderdeel: de besturing, die helemaal opnieuw werd ontworpen. Navigeren doorheen keuzes, loadouts en configuraties loopt heerlijk soepel via het aanraakscherm, maar het neusje van de zalm is wanneer je het strijdtoneel betreedt. Opdrachten geven aan je manschappen, in- en uitzoomen over het slagveld en posities innemen gaat zo vlot en vertrouwd dat het XCOM een extra dimensie geeft en van frustratie vrijwaart. Zodat je je als speler volledig op de intense actie kan concentreren. Zoals gezegd, dit is geen standaard “time waster” die je even tussendoor speelt.

Voor X:EU ga je goed zitten en duik je er – liefst met koptelefoon op – volop in, om een paar uur later weer boven water te komen. Meestal dan nog door de ontnuchterende boodschap dat je batterij op sterven na dood is. Voor al deze grafische pracht en rekenkracht betaal je een stevige prijs (18 euro). Niet alleen je iDevice gaat er spontaan van zweten, we nemen het je niet kwalijk als je zelf ook moet slikken bij het zien van het prijskaartje. We kunnen echter niet genoeg herhalen dat dit een consoletitel op zakformaat is die waar voor zijn geld biedt en bomvol ijzersterke gameplay zit. Ook zit de multiplayer er aan te komen in een toekomstige update, iets wat de houdbaarheid van deze instant klassieker nog meer ten goede komt. Ter volledigheid: Game Center achievements, iCloud en op gelijk welk moment lokaal saven wordt ook ondersteund en werkte volledig bugvrij. 

In het bezit van een recent iOS device en genoeg zakcentjes? Haal deze topper dan hier uit de App Store. 
 

Conclusie

Veel beter dan dit wordt het waarschijnlijk niet en opnieuw schurkt een mobiele game dichter bij de grote broers aan. Het kost je wel een stevige duit en je device moet het kunnen trekken, maar dan heb je ook een volwaardige AAA-titel op zakformaat van de hoogste kwaliteit waar je uren van kan genieten.

Positief

  • Schitterende port van een fantastisch spel
  • Aanraakbesturing is goede toevoeging
  • Heerlijk uitdagend
  • Consolekwaliteit
Score
94/100

Negatief

  • Prijzig
  • Veel ruimte nodig
  • Occasionele crash indien te weinig werkgeheugen
Grafisch
96%
Geluid
92%
Fun
94%
Gameplay
95%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.