4gamers.be

Trials Frontier

Door steez, 11-04-2014 00:01

Trials Frontier balanceert handig tussen free-to-play en consoleversies


Net zoals het hoofdpersonage in de games zelf rijdt de Trials-franchise een lang en gevarieerd parcours. Wat begon als een niche racegame op Windows en Mac 14 jaar geleden, groeide uit tot een bekende naam, met een tiental versies gespreid over bijna elk beschikbaar platform. Met mobile steeds de grote afwezige, maar daar komt nu gelukkig – of niet – verandering in met Trials Frontier.

Trial-races spelen zich niet af op circuits of binnen netjes afgelijnde banen. Deze extreme sporters voelen zich het beste thuis in obstakelrijke omgevingen vol technische uitdagingen met halsbrekende hoogteverschillen. Wie deze stuntpiloten al eens aan het werk zag, weet dat het neerzetten van een goede tijd minstens even belangrijk is als elegant en foutloos de eindstreep bereiken. Beide aspecten spelen dan ook een grote rol in Trials Frontier, waar slecht neerkomen gelijk staat aan opnieuw beginnen.

Aan de basis van de gameplay ligt zoals vanouds Red Lynx’ eigen sterke “ragdoll physics engine”. Die  zorgt ervoor dat niet enkel de individuele onderdelen van je motorfiets, maar ook alle ledematen van diens coureur en het effect van de zwaartekracht hierop “realistisch” worden weergeven. In de praktijk betekent dit dat vol gas vooruit niet altijd de beste optie is. Het aanpassen van je positie al zwevend door de lucht, of balancerend op één wiel bovenop een hindernis is nodig, zowel om crashes te vermijden alsook om je aanloop richting het volgende obstakel goed in te zetten.

 

Naast de gevrijwaarde spelprincipes heeft ook de besturing de vertaalslag richting mobile zonder kleerscheuren overleeft. De bediening wordt bewust simpel gehouden door middel van enkele goed geplaatste aanraak-toetsen die snelheid en balans regelen. Vlug op te pikken door gamers van elk niveau, met verrassend veel diepgang voor perfectionisten. Dankzij de nauwkeurige respons weet je dan ook dat áls je crasht, dit volledig aan (het gebrek aan) je eigen skills te wijten valt. Veelvuldig vallen en opstaan hoort er dan ook bij en dankzij bovenvermelde zwaartekracht lijkt gelukkig elke crash uniek en gaat dit niet gauw vervelen. Bovendien zit je binnen luttele seconden terug in het zadel voor een nieuwe poging.

Eveneens afgekeken van de consoleversies, is het grafisch stijltje. Alhoewel alles zich van links naar rechts sidescrollend afspeelt, worden de kleurrijke omgevingen in 3D op het scherm getekend. Het grote aanbod diverse achter- en ondergronden zien er uitstekend uit en worden opgeluisterd met ontploffingen, bewegende onderdelen, lichteffecten en een dynamische camera die de actie mooi in beeld brengt. Dit alles is onder begeleiding van een uitstekend muziekje en grappige geluidseffecten, waarop we kunnen besluiten dat het met de presentatie en aankleding meer dan snor zit.

 

Naast het racen zelf zijn er een aardig aantal andere leuke elementen toegevoegd. Zo is er een uitgebreid systeem om je motorfiets up te graden of zelfs volledig te vervangen door een beter model. Hiervoor moet je doorheen de spelwereld op zoek naar de juiste onderdelen en blauwdrukken. Deze kan je bij de finish winnen door –letterlijk– een goeie draai aan het rad van fortuin te geven. De vele races en motivatie om steeds betere resultaten te behalen zitten verweven in een eenvoudige verhaallijn, die ervoor zorgt dat je steeds met nieuwe personages en doelstellingen geconfronteerd wordt. Op deze manier level je gaandeweg steeds hoger en krijg je beschikking over betere onderdelen en boosters om je motorfiets met unieke eigenschappen uit te rusten.

Echter, de grootste verassing bewaarden we voor laatst. Trials Frontier is namelijk gratis. Natuurlijk kan je, mocht je dat willen, echt geld uitgeven om de getimede upgrades en verplichte tankbeurten te versnellen. De ontwikkelaars moeten uiteindelijk ook hun huur en boterham met choco betalen, maar iets kopen is geen noodzaak. De grote hoeveelheid content die je vrij kan spelen zonder één cent uit te geven is op zijn minst indrukwekkend te noemen en de verplichtte wachttijden zijn enkel bij erg lange speelsessies soms irritant. Voeg daar het leaderbord systeem aan toe, wat je toelaat om vrienden uit te dagen en scores te vergelijken en er rest geen enkel excuus om Trials Frontier geen kans te geven en deze game even zelf te te strijden.

Conclusie

Er zijn maar weinig negatieve punten te bedenken in dit geval. Fans van de Trials-serie zullen zich meteen vertrouwd voelen, terwijl nieuwkomers aangenaam verrast worden door de makkelijk op te pikken en verslavende gameplay van Trials Frontier. Zoveel inhoud in een gratis game, waar de opdringerigheid van in-game aankopen binnen de perken blijft en het spelplezier niet in de weg staat, kunnen we enkel maar aanprijzen.

Positief

  • Gratis
  • Verslavend
  • Veel collectibles
  • Ziet er goed uit
Score
86/100

Negatief

  • Verplichte wachttijden
Grafisch
84%
Geluid
78%
Fun
88%
Gameplay
81%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.