4gamers.be

Untangled HD (Mobile)

Door Goofus, 13-04-2011 09:53

Met honderdduizenden beschikbare apps in Apple’s App Store, hoeft het niet te verbazen dat niet elke titel dezelfde kwaliteit en afwerking kent. Vaak heeft dit te maken met budgetten, maar toch slagen sommige kleinere ontwikkelaars erin om met beperkte middelen een game in elkaar te boksen die met één enkele screenshot onze aandacht weet te trekken in het “New & Noteworthy”-uitstalraam. Met een aankoop van Untangled HD van Dumadu Games gaven we toe aan onze impulsieve “dat ziet er leuk uit!”-koopreflex. Of we daar ondertussen al spijt van hebben, lees je in deze review.


Het concept van Untangled HD moet iedereen met scouts-roots, of met een gezonde zin in brainteasers tout court, wel een beetje prikkelen. De game schotelt je een aantal blauwe bolletjes voor, die via een heleboel koordjes met elkaar verbonden zijn en hopeloos door elkaar liggen. Het is de bedoeling om de bolletjes zo te organiseren over je scherm dat geen twee touwtjes elkaar nog overlappen.

Knopen ontwarren is dus de boodschap: niet meer, niet minder. De game probeert om je ruimtelijk inzicht op de proef te stellen in zestig levels, waartussen de moeilijkheidsgraad al eens bokkensprongen durft te maken maar die over het algemeen gaandeweg pittiger worden. Extra gameplay-elementen worden ook in de loop van de game geïntroduceerd, in de vorm van cirkeltjes op het spelbord waar je verplicht één bolletje naar keuze in moet plaatsen om de level uit te spelen. Tijdens de laatste tien levels maak je ook kennis met bolletjes die compleet immobiel zijn, zodat je de puzzel moet oplossen door slechts een beperkt aantal bolletjes te bewegen.

Ondankt het repetitieve karakter van de puzzels is het spelconcept erg verslavend, waardoor we de game quasi in één ruk doorspeelden tot het eind. Dat brengt ons meteen bij een eerste minpuntje van Untangled HD: er komt een einde aan. En dat einde is er al veel vlugger dan je zou willen. Aan het uitspelen van het spel spendeerden we zo’n 2,5 à 3 uur. Gedurende die tijd hebben we ons geen seconde verveeld, maar we hadden gerust wat meer willen neertellen dan 79 cent om een hoop extra puzzels te krijgen, want quasi alles is aanwezig om van Untangled HD een puzzel-hit te maken.

Met het beproefde kladblokvormgeving speelt de ontwikkelaar designmatig op veilig, maar het sobere thema is perfect geschikt om de aandacht niet af te leiden van de essentie. Ook met de interface zit het snor. Terwijl je puzzelt toont de game de level waar je bent aanbelandt, de tijd die je spendeert aan de puzzel en het aantal bewegingen van bolletjes dat je nodig hebt om de puzzel tot een goed einde te brengen. Uit dat alles wordt een score gedistilleerd die via online leaderboards gedeeld wordt met de rest van de wereld. Daar werd ons ego meteen gestreeld, want na het uitspelen van alle puzzels verscheen onze naam terstond in de top-20 aller tijden. Nog een voordeel van het spelen van Indie-games.

Hoewel je elke puzzel kan herspelen om een betere score te behalen, missen we toch een waarderingssysteem om ons aan te zetten om dat daadwerkelijk ook te doen. Een Angry Birds-achtig sterrensysteem had wonderen gedaan om ons warm te maken voor een tweede rondje Untangled HD, want minder het geval is bij het eerder droge highscore-jagen. De deuntjes op de achtergrond zijn niet storend, maar we bekennen dat we het geluid vrij snel hebben afgezet om ons tenvolle op het ontwarren van de knopen te kunnen concentreren. Dat was nochtans niet altijd echt noodzakelijk, want de moeilijkheid van de puzzels had wat ons betreft nog iets hoger mogen liggen. Slechts enkele puzzels hielden ons langer dan twee minuten in de ban, wat best jammer is aangezien de pittigste knopen nu eenmaal de leukste zijn om te ontwarren.

Link naar de game in de App Store

Conclusie

Al bij al biedt Untangled HD meer dan waar voor zijn geld. Iedereen met een beetje affiniteit voor puzzelgames zit met de game gebeiteld voor enkele uurtjes spelplezier op de iPad. Het voornaamste probleem dat we hebben met de game is zijn korte spelduur, want we hadden absoluut wat extra willen neertellen om nog heel wat meer, en vooral ook moeilijkere, knopen te kunnen ontrafelen.

Positief

  • Verslavende gameplay
  • Waar voor je geld
  • Passend design
  • Duidelijke interface
Score
85/100

Negatief

  • Sterrensysteem ontbreekt
  • Had pittiger gemogen
Grafisch
80%
Geluid
70%
Fun
84%
Gameplay
88%

Untangled HD

  • Release: TBA
  • Ontwikkelaar:
  • Uitgever:

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.