4gamers.be

Football Manager Handheld 2011 (Mobile)

Door Ge0force, 03-07-2011 11:42

Football Manager Handheld 2011 (Mobile)

Door Goofus

Football Manager is al ettelijke jaren een gevestigde reeks, die in de schaduw van EA’s Fifa-franchise en Konami’s Pro Evolution Soccer heel wat voetbalfans weet te strikken. Vorig jaar werd de reeks voor het eerst met succes op iDevices gelanceerd, maar bij Sega bleven ze niet op hun lauweren rusten en schotelen ze de eigenaars draagbare Apple-toestellen nu alweer een update voor. Wij namen de handschoen op en gingen aan de slag met de nieuwe Football Manager Handheld 2011 op iPad.

De Football Manager-franchise heeft sinds haar allereerste verschijning onder de naam ‘Championship Manager’ in 1992 al heel wat watertjes doorzwommen. In 2004 brak de ontwikkelaar, Sports Interactive, met Eidos en werd met Sega in zee gegaan, waarop de reeks opnieuw een boost kende op haar thuisplatform, de pc. Een eerste uitstap naar handhelds kwam er in 2006 dankzij ‘Football Manager Handheld’ op PSP, waarmee men aan gamers een allereerste schuchtere kans bood om ook onderweg hun managerskwaliteiten uit te spelen. Door de lancering van de reeks op iDevices vorig jaar zette Sega haar ambities met de reeks op draagbare platformen verder kracht bij.

Football Manager Handheld 2011

Om een veelgehoord cliché over de reeks meteen uit de weg te helpen: het ‘spelen’ van deze titel bestaat nog steeds uit het staren naar talloze statische en sporadisch flikkerende schermen waarop je hopen tekst te verwerken krijgt. Voor wie enkel de actie en adrenaline van het daadwerkelijk controleren van de spelers kan bekoren, is deze Football Manager 2011 nog steeds off limits en is de reeks op grafisch vlak even saai als ooit tevoren. Wie het tekstuele karakter van deze reeks wel weet te appreciëren krijgt de meest volledige draagbare versie van de reeks ooit.

Een potje Football Manager begint zoals altijd met een lastige keuze. Je moet één van de honderden clubs uitkiezen waar je aan de slag wil als manager, verspreid over 29 competities uit 11 landen. Voor België zijn de Jupiler Pro League en de Exqi League (de eerste en tweede klasse) vertegenwoordigd, voor Nederland zijn de Eredivisie en eerste divisie van de partij. Verder kan je nog aan de slag met competities uit de grootste Europese competities, aangevuld met Australië en Brazilië. In een carrière worden maximaal drie landen tegelijk gesimuleerd, waardoor je in twee andere landen ook terecht kan als je loopbaan in het slop zou geraken bij je eerste club. Het spel waarschuwt je voor langere laadtijden bij het kiezen van meerdere landen, maar zelfs bij het selecteren van drie grote competities vonden we die op onze iPad best meevallen.

Football Manager Handheld 2011

Binnen een club ben je niet alleen verantwoordelijk voor alle taken die door een trainer worden uitgevoerd, zoals het bepalen van de ploegopstelling en het aankopen of huren van nieuwe spelers, maar word je ook verondersteld om vaardigheden op allerlei andere vlakken tentoon te spreiden. Je wordt bijvoorbeeld geacht om de club financieel gezond te houden, de trainingen te organiseren en om scoutings op te zetten om potentiële nieuwe Messi’s en Rooney’s op te sporen en ze weg te kapen voor de concurrentie dat doet. Gelukkig kan je daarvoor ook personeel inhuren, waardoor je de mogelijkheid hebt om je rol te beperken tot het aangeven van enkele high level-doelen of om te gaan voor een minutieuze hands-on aanpak, door honderden instellingen per speler te gaan instellen. Wat je, in tegenstelling tot de pc-versie, (nog) niet kan in deze handheldversie is het inladen van eerder gecreëerde trainingsschema’s – een gemis voor wie al heel wat uren heeft gespendeerd om een optimale verdeling van de trainingsarbeid uit te werken in een eerdere Football Manager.

Over het algemeen zitten er echter niet zo heel erg veel nieuwigheden in deze 2011-uitgave als we vergelijken met de game van vorig jaar. Alle transfers zijn natuurlijk netjes doorgevoerd, maar verder zijn er niet zo veel redenen om dit jaar te updaten naar de nieuwste telg in de reeks. De game is, naar iDevice-standaarden, ook vrij prijzig en gaat voor 9,99 euro over de toonbank.

Football Manager Handheld 2011

Wel nieuw tegenover de draagbare 2010-editie zijn onder andere een module om individuele tactieken voor spelers te kiezen, waardoor je nog meer een persoonlijke touch kan geven aan je ploeg. Wil je bijvoorbeeld dat je centrale middenvelder eerder vooraan te vinden is, zie je hem graag box-to-box (van jouw doelgebied tot het doelgebeide van de tegenstander) spelen, moet hij zich als spelmaker gedragen of is zijn voornaamste rol het heroveren van verloren ballen? Je kan het allemaal instellen in de menu’s en na wat te prutsen met deze settings merkten we ook effectief de impact van deze settings op het spelgedrag van onze spelers. Voor wie het voetbaltaaltje niet helemaal machtig is, is er bovendien een uitgebreide helpfunctie en tutorial voorzien. Daardoor ben je ook vrij snel weg met de besturing die door de touch-controls erg intuïtief is.

Link naar iTunes

Conclusie

Buiten een verplicht rondje transferupdates biedt deze Football Manager Handheld 2011 niet zoveel redenen om de versie van vorig jaar de rug toe te keren. Als je echter nog geen voetbalmanager op je iDevice zou hebben aangeschaft en je het genre ook graag onderweg wil spelen, dan kunnen we kort zijn: deze game is zijn prijskaartje meer dan waard. Met heel wat Belgische, Nederlandse en andere clubs, een intuïtieve interface en duizenden tweakbare settings zal elke wannabe manager zich immers volledig kunnen uitleven met dit spel.

Positief

  • Beste voetbalmanager op iDevice
  • Intu├»tieve besturing
  • Voornaamste competities speelbaar
  • Drie landen tegelijk gesimuleerd
Score
84/100

Negatief

  • Weinig vernieuwing
  • Instellingen van oudere versies niet kopieerbaar
Grafisch
70%
Geluid
50%
Fun
80%
Gameplay
86%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.