4gamers.be

Ridiculous Fishing

Door steez, 21-03-2013 00:05

Ridiculous Fishing hengelt naar een schot in de roos


Licht aan het einde van de tunnel, zo moet het er lange tijd uitgezien hebben voor het Vlambeer-team. Deze onafhankelijke Nederlandse leverancier van eigenzinnige, aparte, maar erg leuke en verslavende games deed er immers een paar jaar over om Ridiculous Fishing in de App Store te krijgen. 4Gamers gooit een lijntje uit en  kijkt of ze willen bijten.

Noem het gerust een ware lijdensweg. Al in 2010 maakte deze sympathieke ontwikkelaar naam met Radical Fishing, een gratis Flash game voor pc's. Het concept werd vervolgens schaamteloos gekopieerd door een Amerikaanse studio die het zonder scrupules als eigen iOS-game presenteerde en op de markt gooide. Dit verplichtte Vlambeer om in hun kaarten te laten kijken, waarop ze veel vroeger dan gepland Ridiculous Fishing moesten aankondigen in de hoop hun schare fans aan zich gebonden te houden.

Wat volgde was een rits aan problemen en moeilijkheden in het ontwikkelingsproces waardoor de lanceringdatum steeds langer op zich liet wachten. Ondertussen bleven ze bij Vlambeer brainstormen en brachten ze enkele andere goed gesmaakte titels uit voor iOS. Vorige week brak dan eindelijk het langverwachte moment aan waarop we er zelf mee aan de slag konden en werd meteen duidelijk dat de extra lange periode van gisten, fine-tunen en afwerken géén slag in het water was.

 

Je merkt aan de originele stijl en opbouw van Ridiculous Fishing dat hieraan met veel liefde en zorg voor kwaliteit gewerkt wordt. Het op het eerste zicht - voor een kleine studio typisch - eenvoudige design is uitermate kleurrijk met leuke details en vol knipogen naar andere (Vlambeer) games. Niet alleen de spelwereld, ook de kaart met verschillende gebieden, de vele voorwerpen en menuschermen sluiten perfect bij elkaar aan en leven in een soort parallel universum compleet met bizarre smartphone en Byrdr, de écht werkende in-game parodie van Twitter. Populaire synth- en chiptunemelodietjes maken het geheel compleet.

Elke korte - maar krachtige - spelsessie is opgebouwd uit drie opeenvolgende spelmechanieken. Na je Byrdr-account gecheckt te hebben, gooi je je vishaak uit om die met behulp van de bewegingssensor naar beneden te loodsen. Is het einde van de lijn bereikt of raak je een onderwater wezen aan, dan haal je je vislijn in en dien je onderweg zo veel mogelijk wezens aan diezelfde overvolle haak te rijgen. Eens de waterspiegel bereikt, wordt de ganse vangst in de lucht gekatapulteerd warna je die met je op dat moment uitgeruste wapen (lazers, shotgun, tweehandige Uzi’s of andere) en het aanraakscherm aan gort mag schieten. Bizar? Ongetwijfeld, maar wel verdomd leuk, al is het jammer dat het schieten soms iets te onnauwkeurig werkt.

 

Kwalachtige uitzonderingen daargelaten, leveren neergemaaide vissen geld op dat je in de shop kan spenderen aan power-ups zoals langere vislijnen, betere wapens en een verzameling onverwachte attributen. Wat dacht je van een broodrooster of haardroger om vissen mee te elektrocuteren of een smoking die je meer geld op de vismarkt garandeert. De wapens en het gebruik ervan zijn al evenzeer overdreven en garanderen een spetterende climax na het tongbijtende vissen zelf. Slaag je erin om alle types vissen van één bepaald gebied te verzamelen, mag je verder naar een nieuwe vissersplek met nog meer uitdaging. Wanneer alle omgevingen vrijgespeeld zijn, zorgt de "Endless mode" ervoor dat je via Game Center anderen kan bekampen op de leaderboards.

Al deze variatie en absurditeit zorgen er voor dat naast het uitstekend verslavende spelconcept het ook nog eens lang leuk blijft om te blijven spelen, enkel en alleen al om te zien welke fratsen er nog meer in verstopt zitten. Niettegenstaande de verleidende aanwezigheid van een in-game shop, kozen de ontwikkelaars er bewust voor om Ridiculous Fishing tegen een vaste prijs aan te bieden en enkel eigenhandig bij elkaar geschoten in-game valuta te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de zorgvuldig gevrijwaarde moeilijkheidscurve niet door pay-to-win transacties verstoord kan worden, waarvoor hulde. Hopelijk tonen alle gamers die fel tegen microtransacties gekant zijn nu ook hun appreciatie voor dit model.

Trek Ridiculous Fishing hier vanuit de App Store op het droge voor 2,69 € en zonder microtransacties
 

Conclusie

Ridiculous Fishing klinkt eenvoudig, maar staat als een huis. Net zoals het design en de vormgeving heeft deze titel meer te bieden dan je op het eerste zicht verwacht. Er valt heel wat te ontdekken en de spelmechanieken toveren telkens weer een grijns op je gezicht. Laat die visbak vanaf nu maar thuis en vis de stress van je af door een volle vangst met raketwerper de stratosfeer in te knallen.

Positief

  • Tof driedelig spelconcept
  • Veel unlockables
  • Geschift sfeertje
Score
84/100

Negatief

  • Schieten kon nauwkeuriger
Grafisch
76%
Geluid
74%
Fun
84%
Gameplay
84%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.